De golfbaan bestaat nu ongeveer 40 jaar en dat betekent dat sommige bomen ook al weer zo oud zijn!
Sommige bomen groeien snel, sommigen langzaam. Dat betekent dat de ene boom een hogere dichtheid heeft dan de ander. Dus de ene boom is ook sterker dan de andere en wordt dus ook sneller ziek dan de ander. Zo heb je in bomenland de "Essentak-ziekte' en ook de 'Watermerk-ziekte'. Vooral wilgen zijn gevoelig voor deze Watermerkziekte en laten we op de baan nu heel veel wilgen hebben... Bovendien zijn wilgen snelgroeiers en daardoor vaak wat zwakker. Vorig jaar maart zijn een aantal bomen al gekapt, om te voorkomen dat ze zelf omkukelen. Nu worden er dus nog meer weggehaald, wegens ziekte of ouderdom.
Maar niet getreurd, want voor elke verwijderde boom komt er minimaal één (en vaak meer) terug! En dat worden dan gelijk andere bomen met een langere levensduur en die beter bestand zijn tegen de ondergrond en bodemgesteldheid op de baan. Dit zodat we het groen, nog groener maken. Want wij houden van groen en we houden van bomen!
Dit doen we natuurlijk niet lukraak, maar in overleg met de professionals van NLAdviseurs, experts op onderhoud en bomen-plant gebied. Net als het kappen overigens, dit gebeurt door een ervaren hovenier.
De takken die van de bomen overblijven worden gebruikt om houtrillen (= houtwalllen) te maken in de baan. Dat levert een mooi huis op voor vogels, veldmuisjes & egeltjes. Er wordt een deel versnipperd en gebruikt door Agriport om de kassen warm te stoken, waardoor we weer lekkere paprika's hebben. De grote stukken boom worden gebruikt om spaanplaat van te maken. Kortom, alles wordt hergebruikt, wel zo groen en belangrijk!