De week van 3 mei vond 'GROOT ONDERHOUD' plaats. Groot onderhoud is een verzamelnaam in 'golfland' voor werkzaamheden die over de hele baan plaatsvinden en altijd gebeuren om de baankwaliteit te verhogen. Er werd HUMEO gestrooid, gevolgd door zand. Maandag, dinsdag & woensdag werd gebruikt voor het strooien, en donderdag en vrijdag om het zand in te slepen.
De week van 10 mei staan de greens 'op het menu'. Eindelijk gaat de temperatuur stijgen, dus dit betekent groei (gras groeit pas goed als de nacht temperatuur 10 grd of hoger is). Er wordt geprikt, bezand, doorgezaaid, ingesleept en gerold. Dit alles om de greens zo snel mogelijk in topconditie te brengen!
Dan natuurlijk de vraag, wat is Humeo, waar is het voor en waarom wordt er zand gestrooid?
Sluispolder is, de naam spreekt voor zich, gelegen in een polder. Dat betekent een klei-ondergrond. Dat resulteert in een baan die langer groen is in de zomer, maar ook sneller nat wordt in de winter. Een klei ondergrond is namelijk veel dichter van structuur dan bijvoorbeeld een zand-ondergrond. De toelaatbaarheid van klei is dus kleiner dan een losse, rulle grond. Daarnaast 'vervilt' de bovenlaag van een golfbaan na verloop van tijd. Wanneer de greenkeepers maaien, blijft er altijd maaisel achter op de baan, dit wordt dan weer ingelopen en gereden in de loop van de jaren. Daardoor ontstaat een dikke vaste laag, de zogenaamde viltlaag. Vilt is compact en weinig doorlatend. Er wordt daarom regulier geprikt, zo ontstaat er lucht in de bodem.
We willen eigenlijk een soort ZOAB creëren, maar dan op de fairway in plaats van op de snelweg. Om de water doorlatendheid verder te vergroten, is daarom in 2019 gestart met het jaarlijks toedienen van Humeo. Dit is middel dat er voor zorgt dat deze vervilting oplost. Dat betekent dat de grond weer ruller en dus meer open wordt.
Daarnaast wordt er ook jaarlijks Calcium gestrooid (dat is reeds gebeurd dit jaar). Calcium is een soort gips. Dat gaat tussen de klei-plaatjes zitten, waardoor ook de doorlaatbaarheid verbeterd. Bovendien wordt er veel en regelmatig bezand. De vergissing moet echter niet gemaakt worden dat alleen zand wonderen verricht. Want ook zand kan juist een blokkade vormen voor water. Duinen zijn immers ook van zand :-) Denk ook aan bunkers die onder water komen te staan als het veel regent. Alleen zand is dus niet zaligmakend.
Naast de toevoegingen om de grond beter doorlatend te maken, zijn afgelopen voorjaar de drainaige buizen op de tweede negen vervangen voor extra grote exemplaren. Voor dit voorjaar staan nog twee grote werkzaamheden op stapel: de waterberging rond de 12e en 14e verbeteren. Daarnaast zal in oktober gestart worden met de werkzaamheden om de fairway van 11 en 12 (dat is zelfs ook een stuk veengrond) af te graven en nieuw, rul (= waterdoorlatend) grond op te brengen. Vaak zijn deze twee fairways de bottleneck, waardoor de tweede negen minder goed bespeelbaar zijn, daarmee zal dit opgelost worden.
Kortom, veel plannen om het speelplezier verder te vergroten en een nog mooier en gezelliger Sluispolder te maken.
Verdere vragen over deze plannen? Laat het vooral weten, Ed - onze Hoofdgreenkeeper - vind het heel leuk om golfers mee te nemen over de baan en ze er alles over te vertellen.